«Άνοιγμα» Ιερώνυμου στον Μητσοτάκη- Τελικά θα παρευρεθεί στην ορκωμοσία των υπουργών

41 mins read
blank

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών θα είναι παρών στη σημερινή ορκωμοσία των μελών της κυβέρνησης, παρά τα όσα διέρρεαν αρχικά για απουσία του από την τελετή.
«Είναι μία κίνηση καλής θέλησης εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου» ανέφερε ο μητροπολίτης Ιλίου, Αθηναγόρας, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ. Και αυτό, παρόλο που λίγη ώρα πριν κύκλοι της Εκκλησίας διέρρεαν ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν θα παραστεί στην ορκωμοσία καθώς δεν είθισται να ορκίζει υπουργούς, αλλά μόνο τον Πρωθυπουργό.
Πάντως, η παρουσία του Αρχιεπισκόπου δίνει ένα πρώτο μήνυμα ενότητας και η παρουσία του σηματοδοτεί ότι θα υπάρξει απευθείας επαφή με τον Πρωθυπουργό ώστε να συζητηθεί εκ νέου μεταξύ τους  η λειτουργία ή μη των ιερών ναών αύριο.
Αντικρουόμενες πληροφορίες για την επαφή με τον Ιερώνυμο
Παρόλο που η ξεκάθαρη θέση της Ιεράς Συνόδου και του εκπροσώπου της, μητροπολίτη Αθηναγόρα, ότι δεν υπήρξε ειδοποίηση ή επαφή Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο ώστε να τον ενημερώσει για την έκτακτη απόφαση να μην γίνει λειτουργία τα Θεοφάνεια, πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου διαρρέουν ότι υπήρξε επαφή και πως η εκκλησία είχε ενημερωθεί.
Το χρονικό της αντίδρασης της ΔΙΣ
Υπενθυμίζεται ότι μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για αυστηρό lockdown, που περιλαμβάνει και το κλείσιμο των ναών, η Ιερά Σύνοδος αντέδρασε και μετά από έκτακτη συνεδρίαση αποφάσισε ομόφωνα πως δεν κάνει αποδεκτή την απόφαση, ενώ ετοιμάζει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Μάλιστα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, σύμφωνα με το orthodoxia.info, θα μεταβεί σε κάποια από τις ακτές της Αττικής εντός της δικαιοδοσίας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών (στο Μοσχάτο ή στην Καλλιθέα ενδεχομένως) και θα τελέσει τον Αγιασμό των Υδάτων.
Η ΔΙΣ αποφάσισε πως δεν συναινεί στα μέτρα και μάλιστα τονίζει πως θα λειτουργήσουν τις εκκλησίες, επιμένοντας πως πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα προ των γιορτών, για άνοιγμα των ναών ανήμερα των Θεοφανίων.
Χαρακτηριστική ήταν εξάλλου και η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της ΔΙΣ σε τηλεοπτικούς σταθμούς, μητροπολίτη Αθηναγόρα, που ανέφερε πως «η αστυνομία θα κάνει τη δουλειά της κι εμείς τη δική μας».
«H Εκκλησία συμμορφώθηκε πλήρως στα μέτρα. Eχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να τηρήσουμε πλήρως τους όρους που έθεσε η κυβέρνηση για τα Χριστούγεννα. Oταν γίνεται μια συμφωνία από δύο μέρη και το ένα μέρος αποφασίζει να την αλλάξει, τότε πρέπει να ενημερώσει και το άλλο μέρος», είπε επίσης, κάνοντας λόγο για «μικρή απογοήτευση στον τρόπο επικοινωνίας».
Προσφυγή της Εκκλησίας στο Συμβούλιο της Επικρατείας
Οι 82 μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφάσισαν να προχωρήσουν σε προσφυγή στο ΣτΕ, διαφωνώντας με την απόφαση των περιοριστικών μέτρων της κυβέρνησης. Σύμφωνα με εκκλησιαστικό site μάλιστα, είναι η πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες που ολόκληρη η Εκκλησία της Ελλάδος στο πλέον ανώτατο επίπεδό της προσφεύγει στη Δικαιοσύνη κατά κυβερνητικής απόφασης.
Ωστόσο, ώσπου να κατατεθεί, να συζητηθεί και να δημοσιευθεί η όποια απόφαση, ο εορτασμός των Θεοφανίων θα έχει παρέλθει, όμως θεωρείται κίνηση συμβολισμού για την Εκκλησία.
Τι αναφέρει η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου
Όπως αναφέρει η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας, έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν στο άνοιγμα των ναών με βάση τα μέτρα που είχαν αναγγελθεί πριν από οτις γιορτές. Συγκεκριμένα:
Παρουσία πιστών εντός των εκκλησιών και την εορτή των Θεοφανείων θα είναι με αναλογία ένας ανά 15 τμ, με ελάχιστη απόσταση 2 μέτρων και μέγιστο αριθμό πιστών εντός των ναών (έως 375 τμ) τους 25.
Σε μητροπολιτικούς ναούς οι πιστοί θα φτάνουν τους 50 εντός των εκκλησιών
Η ΔΙΣ στην ανακοίνωσή της μετά την έκτακτη συνεδρίαση ζήτησε να «γίνει σεβαστή η ΚΥΑ» που προβλέπει οι ιεροί ναοί να παραμείνουν ανοικτοί για τη συμμετοχή των πιστών στη Θεία Λειτουργία και τον Αγιασμό των υδάτων εντός των ιερών ναών κατά την εορτή των Θεοφανίων «χωρίς περαιτέρω προβλήματα» και τόνισε πως «μοναδικός τρόπος επίλυσης των ζητημάτων της πολιτείας με τις θρησκευτικές κοινότητες» είναι να γίνει διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών.
Αντιδρά η κυβέρνηση: Ο νόμος δεν εφαρμόζεται κατά το δοκούν
Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου έφερε και την αντίδραση της κυβέρνησης η οποία σε απάντησή της τονίζει πως «ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν, ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί», δείχνοντας πως δεν θα δεχτεί το «αντάρτικο» της Εκκλησίας για τα Θεοφάνεια.
Η κυβέρνηση απάντησε ως εξής:
«Η Κυβέρνηση σε όλα τα στάδια της πανδημίας βρισκόταν σε διαρκή διαβούλευση με την Εκκλησία για τα θέματα των Λειτουργιών, με σεβασμό στη δημόσια υγεία αλλά και την πίστη των ανθρώπων. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκαν οι Λειτουργίες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και προβλέφθηκε η Λειτουργία των Θεοφανείων. Η ανάγκη να μη διακυβευθεί η σταθερή πορεία για την καταπολέμηση του ιού, εν όψει ιδίως και της επαναλειτουργίας των σχολείων, επέβαλε για την τρέχουσα εβδομάδα την επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς περιορισμών στην αγορά και την κοινωνία, μεταξύ των οποίων και η πρόβλεψη να γίνει η Λειτουργία των Θεοφανείων χωρίς την παρουσία πιστών. Βεβαίως, παραμένει η δυνατότητα παρεμπίπτουσας ατομικής προσευχής των πιστών στους ναούς.
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με την απόφασή της δεν συναινεί στα νέα μέτρα που αφορούν τις Λειτουργίες. Όμως ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν, ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί. Ευελπιστούμε ότι η Εκκλησία θα αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών για την κοινωνία, όπως έως σήμερα με υπευθυνότητα έπραξε. Η εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και προφύλαξης αποτελεί υποχρέωση αλλά και πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης όλων μας».
Και το ΚΙΝΑΛ πάντως αντέδρασε στη στάση της Εκκλησίας, αναφέροντας πως «είναι αδιανόητο όταν οι πολίτες υποχρεώνονται σε ένα σκληρό lockdown, η Ιερά Σύνοδος να ζητά εξαιρέσεις, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Εκεί οδηγούν οι υποχωρήσεις και η ενδοτικότητα της κυβέρνησης και η απουσία σχεδίου για ασφαλές άνοιγμα».
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως τα μέτρα θα πρέπει να τηρηθούν για όλους το ίδιο και αναρωτήθηκε αν ο πρωθυπουργός «θα κάνει τα στραβά μάτια σε εξαιρέσεις για την Εκκλησία».

Facebook Comments