Ανάλυση Μόσιαλου για το εμβόλιο της Οξφόρδης – Βήμα-βήμα οι επόμενες κινήσεις

19 mins read
blank

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της AstraZeneca για το εμβόλιο κατά του Covid-19 που αναπτύσσει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Οξφόρδης, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics Ηλίας Μόσιαλος με ανάρτησή του στο Facebook αναλύει τι έδειξαν τα αποτελέσματα και εξηγεί τις επόμενες κινήσεις της εταιρείας.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μόσιαλος επισημαίνει ότι η αποτελεσματικότητα του εν λόγω εμβολίου ανέρχεται στο 90%, ενώ μας ενημερώνει ότι στην κλινική δοκιμή συμμετείχαν 11,636 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Βραζιλία.

Ειδικότερα ο κ. Μόσιαλος αναφέρει ότι «τα αποτελέσματα έδειξαν ότι:

  • Το εμβόλιο ήταν πολύ αποτελεσματικό στην πρόληψη του COVID-19
  • Υπήρχαν συνολικά 131 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις COVID-19 στην ενδιάμεση ανάλυση
  • Δεν αναφέρθηκαν νοσηλεία ή σοβαρές περιπτώσεις της νόσου στους συμμετέχοντες
  • οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας 18 ετών και άνω από διάφορες φυλετικές και γεωγραφικές ομάδες, υγιείς ή με σταθερά υποκείμενα νοσήματα

Η μελέτη ανέλυσε αποτελέσματα από 2 διαφορετικά δοσολογικά σχήματα έδειξαν αποτελεσματικότητα με το ένα να δείχνει πολύ υψηλό προφίλ αποτελεσματικότητας.

  • αποτελεσματικότητα εμβολίου 90% : σε 2,741 συμμετέχοντες, που έλαβαν αρχικά την τυπική δόση κατά το ήμισυ, ακολουθούμενο από πλήρη δόση τουλάχιστον ενός μήνα μετά, και
  • αποτελεσματικότητα εμβολίου 62%: σε 8,895 συμμετέχοντες, που έλαβαν δύο πλήρεις δόσεις με διαφορά τουλάχιστον ενός μήνα.

Η συνδυασμένη ανάλυση και από τα δύο δοσολογικά σχήματα (11,636 συμμετέχοντες) είχε ως αποτέλεσμα μια μέση αποτελεσματικότητα 70% και τα αποτελέσματα ήταν στατιστικά σημαντικά (p <= 0,0001).»

Συνεχίζοντας, εξήγησε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της εταιρείας:

«Τι γίνεται τώρα;

  • Ένα ανεξάρτητο συμβούλιο παρακολούθησης της ασφάλειας των δεδομένων διαπίστωσε ότι η ανάλυση πληρούσε το πρωταρχικό τελικό σημείο που δείχνει προστασία από το COVID-19 που έλαβε χώρα 14 ημέρες ή περισσότερες μετά τη λήψη δύο δόσεων του εμβολίου.
  • Η AstraZeneca θα προετοιμάσει άμεσα την κανονιστική υποβολή των δεδομένων σε αρχές σε όλο τον κόσμο που διαθέτουν ένα πλαίσιο για έγκριση υπό όρους ή έγκαιρη έγκριση.
  • Η εταιρεία θα ζητήσει αδειοδότηση έκτακτης ανάγκης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για μια επιταχυνόμενη πορεία προς τη διαθεσιμότητα εμβολίων σε χώρες χαμηλού εισοδήματος.
  • Η πλήρης ανάλυση των ενδιάμεσων αποτελεσμάτων υποβάλλεται για δημοσίευση σε ένα περιοδικό με κριτές.»

Επιπροσθέτως, τονίζει ότι «κλινικές δοκιμές διεξάγονται επίσης στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Ρωσία, τη Νότια Αφρική, την Κένυα και τη Λατινική Αμερική με προγραμματισμένες δοκιμές σε άλλες ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες», ενώ σημειώνει πως «Η Astra Zeneca δηλώνει πως έχει δυνατότητα παραγωγής έως και 3 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου το 2021 σε κυλιόμενη βάση, εν αναμονή της έγκρισης των κανονιστικών ρυθμίσεων».

Ολόκληρη η ανάρτηση του κ. Μόσιαλου:

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου του πανεπιστημίου της Οξφόρδης/ Astra Zeneca ανέρχεται στο 90%

Με σημερινή της…

Δημοσιεύτηκε από Ηλίας Μόσιαλος στις Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2020

Facebook Comments